/Nieuws/

Temperatuursom Kanzi bereikt

In een uitgebreid onderzoek voor Pink Lady is aangetoond dat de vruchten die te weinig GGD's hadden meer gevoelig waren voor Lagetemperatuurbederf.  Dezelfde rekensom hebben we nu al een tiental jaar gevolgd voor Kanzi. We kunnen uit de analyses besluiten dat in jaren dat Kanzi-vruchten bij de oogst 950 à 1000 GGD's bereiken er weinig [...]

Temperatuursom Kanzi bereikt2017-09-06T15:36:02+00:00

Temperatuursommen update

De temperatuursommen werden weer geüpdatet.  Het heeft even stil gelegen  vanwege problemen met het meteostation (buiten onze bevoegdheid).  Nu is alles weer operationeel en kunnen we weer rekenen!  Het ziet er goed uit.  Kijk ook op info voor telers/temperatuursommen.

Temperatuursommen update2017-12-16T15:52:09+00:00

Netwerkmoment eetbare bloemen

Op vrijdag 22 september organiseert PCG samen met VCBT en PCS  een netwerkmoment rond eetbare bloemen in het kader van een PDPO project.  Het event gaat door in restaurant ArtiChaud, Kazerneweg 1A in Kruishoutem en begint om 15.00.  Voor meer info zie de uitnodiging.

Netwerkmoment eetbare bloemen2019-04-19T09:40:07+00:00

Definitieve plukdata

De definitieve plukdata van appel en peer staan op de website van VCBT onder de tab bewaring/oogstdata.  

Definitieve plukdata2019-04-19T09:40:15+00:00

Smartfresh toegelaten op tomaat en pruim

Zeer  recent werd Smartfresh (Protabs) goedgekeurd voor toepassing op tomaat en pruim in België.  Smartfresh bevat de actieve component 1-MCP (1-methylcyclopropeen).  Vruchten en bloemen zijn gevoelig voor ethyleen. Onder invloed van ethyleen rijpen vruchten. Deze werking gebeurt langs specifieke etheenreceptoren in de plant. 1-methylcyclopropeen heeft de eigenschap dat het deze receptoren blokkeert, zodat de ethyleengevoeligheid [...]

Smartfresh toegelaten op tomaat en pruim2019-04-19T09:40:18+00:00

Ethyleen definitief erkend in tomaat!

Eén jaar na de bekendmaking van een tijdelijke erkenning (120 dagen) voor ethyleen in de tomatenteelt, is nu de definitieve erkenning een feit! Dat de definitieve erkenning zo snel gerealiseerd kon worden, is te danken aan de constructieve samenwerking tussen de verschillende partijen. De realisatie van de tijdelijke erkenning werd gerealiseerd door een werkgroep die [...]

Ethyleen definitief erkend in tomaat!2019-04-19T09:40:27+00:00

Voorlopige plukdata-inschatting

Voor de voorlopige plukdata-inschatting kan u terecht op onze web-pagina bewaring/oogstdata.  Let wel dit zijn schattingen die nog een behoorlijke fout hebben, maar veel beter dan dit kunnen we nu nog niet geven.  Deze voorspellingen zullen steeds preciezer worden naarmate de oogst korterbij komt.

Voorlopige plukdata-inschatting2019-04-19T09:40:31+00:00

Update plukdata 26 juli

Even updaten. We hebben een 50-tal percelen Conference gemeten.  De hardheid vorige week liep uiteen van 11.3 tot 8.9 kg/0.5cm². het suikergehalte van  9.4 tot 11.4 °Brix. Best een grote variatie dus. De hardheid is intussen flink gezakt maar de snelheid van afname neemt nu wel wat af (zie figuur). Toch verwachten we dat we [...]

Update plukdata 26 juli2019-04-19T09:40:40+00:00

Vlaamse toekomststrategie hardfruitsector

Om de sector een duwtje in de rug te geven, hebben het Departement Landbouw en Visserij en de sector een toekomststrategie uitgete-kend en dit vertaald in een actieplan. Dit actieplan werd vorige week ondertekend door de Vlaamse minister van Landbouw, Joke Schauvliege, en de sector op het fruitbedrijf van de familie Cocquyt in Deinze-Meigem. Je [...]

Vlaamse toekomststrategie hardfruitsector2019-04-19T09:40:45+00:00

Nieuwsbrief VCBT

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen? Dat kan: stuur even een mail naar info@vcbt.be en we brengen dat in orde voor u!

Nieuwsbrief VCBT2019-05-01T14:50:06+00:00