KOELINFRASTRUCTUUR

VCBT beschikt over de meest recente onderzoeksinfrastructuur voor bewaaronderzoek en een geaccrediteerd laboratorium met meetapparatuur voor kwaliteitsattributen van fruit en groenten.

 

Bewaring op mini-schaal in potten

Voor onderzoek op gedetailleerde schaal beschikt VCBT over kleine respiratiepotten (1.7 liter) die begast kunnen worden en zo ook als “ULO” kunnen fungeren.  Op die manier kunnen we iets op zeer kleine schaal uittesten, vooraleer op praktijkschaal over te gaan.

ULO-koelcellen

We beschikken over 4 echte ULO’s. In de ULO-cellen kunnen volgende parameters geregeld worden: gassamenstelling, temperatuur en vochtigheid.
De koeling gebeurt met een glycolsysteem, waarbij we verschillende praktijksituaties kunnen simuleren
(directe expansie, pompcirculatie, onder-of overdimensionering).

Standaard koelcellen

Drie van de vijf standaard koelcellen zijn telkens uitgerust met 10 (D)CA-hoezen of -containers. Er blijft nog ruimte over voor experimentopstellingen.

(D)CA-containers

We beschikken over 20 CA-containers die we kunnen instellen op eender welke commercieel relevante zuurstof- of CO2-concentratie.  10 containers zijn ook geschikt voor het innovatieve DCA-onderzoek.

Gasgestuurde hoezen

We beschikken over kleine (0.5 m³) en grote (tot 1.5 m³) gasgestuurde hoezen waarin ULO-bewaring kan worden uitgevoerd van eender welk tuinbouwproduct.