ISO 17025: 2017
Algemeen
De ISO-norm stelt zowel vereisten op management- als technisch vlak. Om aan al de vereisten te voldoen werden een kwaliteitshandboek en bijkomende procedures opgesteld die de leidraad vormen van het kwaliteitssysteem. Belangrijke elelementen in de norm: uitvoeren van risico-analyses, competentie van het personeel, dienstverlening aan de klant en de validatie/meetonzekerheid van de analyses. De meetresultaten worden op verschillende niveaus gecontroleerd op de validiteit en het personeel wordt degelijk opgeleid om technische betrouwbare resultaten te kunnen garanderen.
De efficiëntie van het kwaliteitssysteem wordt beoordeeld door het jaarlijks uitvoeren van interne, externe audits en een directiebeoordeling. De externe audits worden uitgevoerd door BELAC. Aan de hand van deze controles wordt het systeem telkens terug in vraag gesteld zodat het kan geoptimaliseerd worden.
Het toepassingsgebied van de accreditatie omvat de volgende routine-analyses voor het meten van kwaliteitskenmerken van fruit en groenten.
zie ook http://ng3.economie.fgov.be/NI/belac/Labotesting/scope
Contact: els.bobelyn@vcbt.be

Leveranciers van VCBT
De ISO-norm vereist ook dat VCBT zijn leveranciers goedkeurt en beoordeelt. VCBT voert zo’n goedkeuringsprocedure uit waarbij kwaliteit en competentie primeren. Het hebben van een ISO-certificaat is een plus. Eens een leverancier is goedgekeurd, wordt deze ook periodiek beoordeeld. Topics zoals service, kwaliteit, correctheid levering, … worden beoordeeld. Zo is VCBT steeds up-to-date met de competentie van haar externe leveranciers. In geval van problemen heeft VCBT dan de relevante informatie en kan er transparant gecommuniceerd worden.
Nieuw in 2025: kleurbepaling via visiesysteem mee in scope!
Dankzij onze inzet en teamwork kregen we groen licht voor de uitbreiding van onze accreditatie-scope. Dit betekent dat we nu een innovatieve stap voorwaarts kunnen zetten: met behulp van een visiesysteem kunnen we kleur bepalen door foto’s te nemen van volledige kisten met vers fruit en groenten. Dankzij deze technologie kunnen we sneller kleur meten en tevens de hoogste kwaliteit garanderen. De kleurbepalingen worden herleidbaar opgesteld naar spectrofotometerwaarden.
