Eén jaar na de bekendmaking van een tijdelijke erkenning (120 dagen) voor ethyleen in de tomatenteelt, is nu de definitieve erkenning een feit!

Dat de definitieve erkenning zo snel gerealiseerd kon worden, is te danken aan de constructieve samenwerking tussen de verschillende partijen. De realisatie van de tijdelijke erkenning werd gerealiseerd door een werkgroep die samengesteld was uit de projectpartners van het DAITom-project, KDT, alle ethyleengasproducenten, Vlaamse overheid,… Het is ook door deze werkgroep dat via KDT een definitieve erkenning werd aangevraagd.

Sinds 11 juli 2017 is de definitieve erkenning een feit. Het erkende protocol bleef ongewijzigd en beschrijft dat ethyleen gedoseerd kan worden aan 0,5 ppm actieve stof (of 12,5 ppm handelsproduct) gedurende de nacht waarbij gestart wordt zes weken voor het teelteinde op getopte planten.

De producten op basis van ethyleen die toegelaten zijn voor de afrijping van tomaat zijn:

  • Azethyl (Air Liquide SA)
  • Bananengas (Praxair nv)
  • Mengsel ethyleen – stikstof (IJsfabriek Strombeek)
  • Protadur ethen 4 (Westfalen bvba/sprl)
  • Plantline E4 (Messer Belgium nv)
  • Freshline Fruteen (Air Products nv)
  • Banarg (Linde Gas nv)

Alle erkende producten zijn op basis van een gasmengsel waarbij 4% ethyleen gemengd is met 96% stikstof. Deze mengverhouding zorgt ervoor dat ethyleen op een veilige manier kan worden gebruikt.

Om een ongelijke rijping te vermijden kan naast de toepassing van ethyleen ook nog steeds Ethefon worden toegepast. De toelatingsakten kunnen geraadpleegd worden via www.fytoweb.be. Bij vragen over de correcte toepassing van ethyleen of Ethefon in uw tomatenteelt, kan u steeds contact opnemen met de projectpartners.

KU Leuven BIOSYST-MeBioS, Heverlee (M. De Proft & B. Nicolaï), Vlaams Centrum voor Bewaring van Tuinbouwproducten, Heverlee (A. De Roeck & A. Schenk), Proefstation voor de Groenteteelt, Sint-Katelijne-Waver (B. Van Calenberge, & L. Wittemans), Proefcentrum Hoogstraten, Meerle (W. Vanlommel & R. Moerkens)