RASSENONDERZOEK

Veel van het rassenonderzoek van VCBT valt onder de ISO 17025 norm.
In de tomatensegmentatie wordt de kwaliteit van nieuwe tomatenrassen beoordeeld. In de paprikasegmentatie doen we hetzelfde voor nieuwe paprikarassen. Voor appel en peer kijken we naar de bewaarbaarheid en kwaliteit van nieuwe appel- en perenrassen.

 

SEGMENTATIE TOMAAT

Het segmentatieonderzoek heeft als doel nieuwe en verbeterde rassen te identificeren voor het Flandria-keurmerk. Wanneer een nieuw ras voldoet aan de strenge kwaliteitseisen van het Flandria-lastenboek kan het tot een segment worden toegevoegd. Elk jaar planten het Proefstation voor de Groenteteelt en Proefcentrum Hoogstraten verschillende nieuwe rassen aan onder belichte en onbelichte teelt. Deze rassen worden geëvalueerd voor verschillende kenmerken. Resultaten omtrent de productie, teeltparameters, smaak- en kwaliteitseigenschappen worden nauwkeurig opgevolgd gedurende het teeltseizoen voor losse tomaten en trostomaten. VCBT voert de instrumentele vruchtkwaliteitsmetingen uit en onderhoudt de database waarin alle resultaten worden verzameld. Op het eind van het segmentatieonderzoek kan er op basis van KO-waarden worden beslist of een nieuw ras voldoet aan de kwaliteitseisen van een Flandria tomatensegment.

Lees meer.

RASSENONDERZOEK PAPRIKA

Binnen het gebruikswaardeonderzoek paprika doet VCBT het onderdeel vruchtkwaliteit na de oogst. In 2022 beoordeelden we groene, gele en rode paprika’s. Hierbij keken we naar de stevigheid, het opgelostestofgehalte en de kleur van de vruchten van 25 verschillende rassen. Voor al deze metingen is VCBT geaccrediteerd volgens de norm ISO 17025 (BELAC cert.nr. TEST225). Een systeem van KO-criteria dient om op basis van alle verzamelde data nieuwe rassen te identificeren. Als een nieuw ras beter presteert dan een referentieras, kan het zo worden toegelaten tot de rassenlijst van het volgende teeltseizoen.

Lees meer.

BEWAARONDERZOEK NIEUWE APPEL- EN PERENRASSEN

Sinds 2019 is het rassenonderzoek grondig veranderd.  In VCBT doen we nu fase 2 en fase 3 bewaaronderzoek. Fase 2 is een beperkt maar gedegen bewaaronderzoek.  In fase 3 en 4 van het onderzoek vindt dan verdere verdieping plaats.  Ook smaak wordt meegenomen in de beoordelingen.  In 2021-2022 deden we onderzoek over de bewaring van Migo®, Qtee®, Fred® en Sunspark in fase 3.  We maakten in de oogst van 2022 ook een vliegende start met het fase 2 onderzoek met 10 rassen appel en peer.

Lees meer.