ONDERZOEK OOGSTDATA
Jaarlijks voorspelt VCBT de plukdata van appel en peer. Er worden landelijke plukdata vrijgegeven en er worden perceelsspecifieke plukdata gegeven op basis van NIR-metingen. We meten in het lab en in de boomgaard.
Voor andere producten bepalen we de rooidata zoals voor aardbeiplanten.
PROJECT “LANDELIJKE PLUKDATA APPEL EN PEER”
Hoe langer je wil bewaren, des te nauwer luistert het pluktijdstip. VCBT bepaalt jaarlijks de landelijke plukdata. Die geven een goede indicatie van de vroegheid/laatheid van een bepaald jaar. De landelijke plukdata worden meegedeeld via de gebruikelijke kanalen van “Nieuws”, vakpers rond de 20ste augustus. De individuele percelen van een bedrijf kunnen afwijken van deze datum. Daarom is het belangrijk om zelf de rijpheid op te volgen van de vruchten.
VCBT reikt de telers daarvoor een aantal handige tools hiervoor aan zoals de perceelsspecifieke NIR-plukdatabepaling of handleidingen om zelf rijpheidstesten te doen. Vanaf 2022 startten we met niet-destructieve plukdatabepalingen in de boomgaard.
PROJECT “PLUKDATABEPALING IN DE BOOMGAARD MET NIR”
VCBT voorspelt al vele jaren de plukdata voor lange bewaring van tal van appel- en perenrassen. Voor Jonagold, Conference en Kanzi doen we dit zelfs op perceelsniveau, omdat er een groot verschil in plukdatum van éénzelfde cultivar tussen verschillende percelen is. We gebruiken hiervoor NIR-spectroscopie in het lab. Om in de toekomst deze NIR-metingen in de boomgaard te kunnen doen, is het onderzoek uitgebreid met verschillende draagbare NIR-meters. VCBT transformeerde de huidige voorspellingmodellen om ze te kunnen gebruiken voor de draagbare meters. Hoe we in de toekomst praktisch met deze draagbare meters aan de slag willen gaan, hebben we dit jaar uitgetest met een pilootgroep van 4 telers met in totaal een twintigtal percelen.
ROOIDATA AARDBEIPLANTEN
Elk jaar zijn telers om diverse redenen ongeduldig en willen ze hun aardbeiplanten snel, “veilig” in de koelcel brengen. Toch is het vaak nog te vroeg om te rooien voor lange bewaring. De planten moeten voldoende weerstand opgebouwd hebben en zijn soms niet genoeg afgehard om tegen de strenge inkoeltemperatuur van de frigo’s te kunnen. Ze kunnen die weerstand opbouwen door nog enkele weken op het veld in de kou te blijven staan.
Een ‘afgeharde’ plant kan vlotter en sneller ingekoeld worden, hetgeen de bewaarkwaliteit ten goede komt. Een dergelijke afharding start bij aardbeiplanten vanaf temperaturen onder 7°C. Daarom is het belangrijk om na te gaan of de te rooien planten voldoende van dergelijke “koude-uren” hebben gehad. Voor lange bewaring moeten planten 600 uren onder 7°C gehad hebben.
VCBT volgt die temperatuursommen jaarlijks op en deelt de stand van zaken aan telers mee via “Nieuws”.