Bewaarcondities 2024-2025 (vruchten zonder 1-MCP*)

Cultivar

Temperatuur (°C)

O2 (%)

CO2 (%)

Wachttijd vóór ULO (dagen)

Conference

-0.5

21

<0.7

21

-0.8

3

<0.7

vanaf dag 21, maximaal afbranden tot 10% of via natuurlijke ademhaling

Doyenné (ook Sweet Sensation)

Durondeau

-0.5

2.5

<0.7

21

Durondeau

1.0

B.A. Lucas

-0.5 - 0

Jonagold

Jonagoldmutanten

Belgica

Greenstar

Pinova

1.0

1.0

2.5 à 3.0

1

Boskoop

Cox's O.P.

3.0 à 3.5

2.0 à 2.5

<0.7

7 à 10

Braeburn

1.0

2.5 à 3.0

<0.7

21

Elstar

1.0

2.0 à 2.5

<1.0

1

Gala

Golden

Gloster

1.0

1.0 à 2.0

2.0 à 2.5

1

Kanzi®

3.0**

2.0

0.7

21

Junami

1.5

1

1

1 dag, dan tot 6% via natuurlijke ademhaling

Maribelle

1.2

1

3

1

Natyra

1.5

1.2

1

1 dag, dan tot 6% via natuurlijke ademhaling

Topaz

1.0

1.2

1

1 dag, dan tot 6% via natuurlijke ademhaling

Wellant

1.7

1.2

1

1 dag, dan tot 6% via natuurlijke ademhaling

* Voor vruchten behandeld met 1-MCP (Smartfresh of Fysium) gelden andere bewaarcondities.
Speciale protocols zijn beschikbaar bij VCBT of de firma’s. Over het algemeen geldt het volgende:

  • Temperatuur iets hoger
  • O2 iets hoger
  • CO2 iets lager
  • Minder snel op ULO-regime brengen

** Kanzi traag inkoelen

Condities in italics: op basis van ervaringen van collega’s, niet van eigen onderzoek.

pdf bewaarcondities
pdf bewaarcondities met 1MCP