BEWAARAFWIJKINGEN TOMAAT
Naam afwijking
Foto
Symptomen
Oorzaak
Mogelijke oplossingen
Groenkragen
Zone aan de steelzijde (kraag) blijft groen, kleurt niet rood, zelfs niet bij een rijpe vrucht. Tenslotte wordt deze zone geel.
Cultivargevoeligheid
Weinig aan te doen. Raskeuze
Koudeschade
Oneffenheden in de schil, barsten van de schil. Smaakloos worden van de vrucht. Groene vrucht kleurt niet meer door.
Bewaring onder de optimale bewaartemperatuur. Schade hangt af van de duur en de diepte van de temperatuur. Onrijpe vruchten zijn gevoeliger. Sommige rassen zijn gevoeliger.
Onomkeerbaar.
Prikschade
Beschadiging van de schil, doorheen de schil, vaak met secundair rotontwikkeling.
Tomaat werd geprikt door andere tomaat tijdens de pluk, transport, sortering…
Onomkeerbaar. Cultivargevoeligheid. In het segmentatie-onderzoek worden de tomaten getest op hun gevoeligheid voor prikschade door middel van een schudtest.
Botrytisstip
Beginnend symptoom: Kleine witte ringen op de schil.
Nadien: grijsrot
Aantasting door Botrytis cinerea.
Onomkeerbaar. Aangetaste vruchten uit partij verwijderen om nestrot te vermijden.
Drukplekken
Ingezonken plek.
Mechanische druk. Zachtere tomaat. Vergevorderde rijping
Druk vermijden door minder lagen te gebruiken.
Neusrot
Bruine, ingezonken vlekken aan de top (de neus) van tomaten
De echte oorzaak is een gebrek aan calcium in de vrucht, waardoor de celwanden hun stevigheid verliezen.
Opletten met andere elementen zoals magnesium en kalium: ze werken de opname van calcium tegen.