BEWAARAFWIJKINGEN TOMAAT

Naam afwijking

Foto

Symptomen

Oorzaak

Mogelijke oplossingen

Groenkragen

Zone aan de steelzijde (kraag) blijft groen, kleurt niet rood, zelfs niet bij een rijpe vrucht.  Tenslotte wordt deze zone geel.

Cultivargevoeligheid

Weinig aan te doen. Raskeuze

Koudeschade

Oneffenheden in de schil, barsten van de schil.  Smaakloos worden van de vrucht.  Groene vrucht kleurt niet meer door.

Bewaring onder de optimale bewaartemperatuur.  Schade hangt af van de duur en de diepte van de temperatuur.  Onrijpe vruchten zijn gevoeliger.  Sommige rassen zijn gevoeliger.

Onomkeerbaar.

Prikschade

Beschadiging van de schil, doorheen de schil, vaak met secundair rotontwikkeling.

Tomaat werd geprikt door andere tomaat tijdens de pluk, transport, sortering…

Onomkeerbaar.  Cultivargevoeligheid.  In het segmentatie-onderzoek worden de tomaten getest op hun gevoeligheid voor prikschade door middel van een schudtest.

Botrytisstip

Beginnend symptoom: Kleine witte ringen op de schil.

Nadien: grijsrot

Aantasting door Botrytis cinerea.

Onomkeerbaar.  Aangetaste vruchten uit partij verwijderen om nestrot te vermijden.

Drukplekken

Ingezonken plek.

Mechanische druk.  Zachtere tomaat. Vergevorderde rijping

Druk vermijden door minder lagen te gebruiken.

Neusrot

Bruine, ingezonken vlekken aan de top (de neus) van tomaten

De echte oorzaak is een gebrek aan calcium in de vrucht, waardoor de celwanden hun stevigheid verliezen.

Opletten met andere elementen zoals magnesium en kalium: ze werken de opname van calcium tegen.