RASSENONDERZOEK

Veel van het rassenonderzoek van VCBT valt onder de ISO 17025 norm.
In de tomatensegmentatie wordt de kwaliteit van nieuwe tomatenrassen beoordeeld. In de paprikasegmentatie doen we hetzelfde voor nieuwe paprikarassen. Voor appel en peer kijken we naar de bewaarbaarheid en kwaliteit van nieuwe appel- en perenrassen.

 

SEGMENTATIE TOMAAT

In België worden tomaten geteeld volgens de strenge kwaliteitseisen van het Flandria-lastenboek. Enkel producten van topkwaliteit, met een perfecte smaak en onberispelijk uiterlijk, krijgen het Flandria-keurmerk toegekend. Op basis van specifieke teelteigenschappen, smaak, kleur, grootte en vorm worden Flandria-tomaten opgedeeld in verschillende uniforme segmenten. Elk jaar melden zich nieuwe en betere rassen aan voor deze segmenten. Of deze ook voldoen testen de praktijkcentra in het segmentatieonderzoek. De proefcentra van Sint-Katelijne-Waver en Meerle planten hiervoor elk jaar een veertigtal nieuwe rassen. De productie-, teelt-, smaak- en kwaliteitseigenschappen van de rassen worden op verschillende tijdstippen bepaald. Het VCBT is hierbij verantwoordelijk voor de instrumentele vruchtkwaliteitsmetingen (prikschadegevoeligheid, opgelostestofgehalte, hardheid en kleur) en het beheer van de database waarin alle data worden verzameld.

RASSENONDERZOEK PAPRIKA

Zoals bij tomaat  bieden de zaadhuizen elk jaar nieuwe paprikarassen aan op de proeftuinen om te testen op hun merites. In tegenstelling tot bij tomaat is er bij paprika niet echt sprake van segmentatie. De indeling gebeurt louter volgens de kleur: rood, geel, groen en oranje. Om de teler te helpen bij zijn rassenkeuze volgen de praktijkcentra zowel productie- en teeltgegevens als de vruchtkwaliteit van de verschillende rassen nauwgezet op. Het VCBT is hierbij verantwoordelijk voor de instrumentele vruchtkwaliteitsmetingen (opgelostestofgehalte, hardheid en kleur).

BEWAARONDERZOEK NIEUWE APPELRASSEN

Niemand is gebaat met de snelle introductie van een nieuw appelras zonder voldoende (bewaar-)kennis. Het rassenonderzoek is ingedeeld in 4 fasen.  Fase 1 is een grove screening op productie-eigenschappen die plaatsvindt op pcfruit.  Nadat een ras in fase 1 in het rassenonderzoek van pcfruit beloftevol genoeg blijkt te zijn om naar fase 2 te gaan, start VCBT met een beperkt maar gedegen bewaaronderzoek.  In fase 3 en 4 van het onderzoek vindt dan verdere verdieping plaats.  Via dit bewaaronderzoek wil VCBT meewerken aan de introductie van een nieuw ras met alle nodige kennis van teelt, maar ook van bewaring en houdbaarheid. Ook smaak wordt meegenomen in de beoordelingen.  Makkelijk te telen cultivars zijn niet steeds de makkelijkste in de bewaring.    In 2016-2017 heeft VCBT de bewaring van Zouk16 en Zouk17 verder uitgediept.

BEWAARONDERZOEK NIEUWE PERENRASSEN

Niemand is gebaat met de snelle introductie van een nieuw perenras zonder voldoende (bewaar-)kennis. Het rassenonderzoek is ingedeeld in 4 fasen.  Fase 1 is een grove screening op productie-eigenschappen die plaatsvindt op pcfruit.  Nadat een ras in fase 1 in het rassenonderzoek van pcfruit beloftevol genoeg blijkt te zijn om naar fase 2 te gaan, start VCBT met een beperkt maar gedegen bewaaronderzoek.  In fase 3 en 4 van het onderzoek vindt dan verdere verdieping plaats.  Via dit bewaaronderzoek wil VCBT meewerken aan de introductie van een nieuw ras met alle nodige kennis van teelt, maar ook van bewaring en houdbaarheid. Ook smaak wordt meegenomen in de beoordelingen.  In 2016-2017 heeft VCBT de bewaring van Cepuna (nu Migo®) en Celina (nu QTee®) verder uitgediept.