NIEUWS

VCBT geeft regelmatig nieuws uit. Hier vindt u de meest recente items terug.
Klik op de titels om het vervolg van de nieuwsteksten te lezen.

VCBT geeft ook ongeveer maandelijks een nieuwsbrief uit voor professionele tuinbouwers en coöperaties.

Schrijf in voor onze nieuwsbrief

Rooi van aardbeiplanten

Stilaan begint men weer aardbeiplanten te rooien.  Op onze pagina met de temperatuursommen kan je checken hoe het zit met de koudebehoefte van de planten. Klik hier.

Stand van zaken rijpheid appel/peer op 19/8/2020

Deze week werden nog extra metingen uitgevoerd op VCBT.  Het effect van de felle hitte van vorige week heeft weinig effect op de hardheid van de vruchten gehad.  Ze zijn niet extra zachter geworden.  We zien wel een iets verdere omzetting van zetmeel naar suikers bij de Conference. Ook hebben we metingen uitgevoerd op peren van bomen met bladverbranding.  […]

Landelijke plukdata online!

Vanaf vandaag staan de landelijke plukdata online.  Ze zijn het resultaat van onze metingen op tal van cultivars in de maand juli en begin augustus.  Je kan ze vinden op PLUKDATA

Update plukdata appel en peer 2020 dd. 25/7/2020

De start van de pluk voor Conference voorzien we voorlopig op: 18 augustus 2020.  Dit baseren we op het feit dat vooral de vroege perenrassen sterk in hardheid zijn gezakt de laatste week. De zetmeelomzetting is ook al redelijk sterk gevorderd.  Ook Conference daalde sterker in hardheid dan normaal.  Volgende week worden op VCBT de perceelsspecifieke analyses gedaan […]

Plukrichtlijnen voor aardbeipluk

Nu onze ervaren seizoensplukkers soms wegblijven en telers beroep doen op andere plukkers die minder ervaring hebben is een beetje toelichting op zijn plaats. Want een aardbei pluk je niet zomaar! Die pluk je met liefde en vakkennis. Daarom heeft VCBT vorige week tips verzameld in een handige flyer over de pluk van aardbeien. Je kan de flyer […]

Follow us!

Vanaf 2 april 2020 kan je VCBT ook volgen op facebook.  We zullen daar je op de hoogte houden van onze activiteite in het lab, evenementen en je inlichten over belangrijke items omtrent bewaring en kwaliteit.  Keep informed! Neem hier alvast maar eens een kijkje!

Vorstbestrijding met paraffinepotten: hoe en wat?

Fruitbloesems zijn erg gevoelig voor nachtvorst. Verwarming van de boomgaard met paraffinepotten kan de vorstschade beperken. Hoeveel potten gebruik je nu best en wat is de invloed van windsnelheid en temperatuur? Enkele studenten Bio-ingenieurswetenschappen Biosysteemtechniek kregen de opdracht dit te berekenen in het kader van het vak ‘Computerondersteund Ontwerp’. Zet voldoende potten, anders heeft het geen zin, felle […]

Bescherm uzelf en uw medewerkers: oplossingen zijn soms eenvoudig..

Kijk goed naar de werkplekken op uw bedrijf, kunnen medewerkers 1,5 meter van elkaar werken?  Bij de sortering bijvoorbeeld kan dit een probleem geven. Het Nederlandse Stigas laat in een video zien hoe werkgevers met een simpele oplossing als plexiglas tussenschotten voorkomen dat medewerkers elkaar mogelijk besmetten.  Aan de sorteerlijn kan je geen anderhalve meter afstand houden van […]

VCBT werkt mee aan realtime sensoren voor kwaliteit in koelcel

Een aanzienlijk deel van de groente- en fruitproductie gaat verloren door bederf tijdens de opslag. Diverse stakeholders uit Noordwest-Europa, waaronder VCBT,  hebben daarom de krachten gebundeld om een betaalbaar instrument te ontwikkelen, waarmee de kwaliteit van deze producten continu bewaakt kan worden. Dit nieuwe instrument bevat een innovatieve gasdetector die tegelijkertijd acht verschillende gassen meet, die bij aardappels en fruit […]

Uitnodiging Mid term event GROW! 22/1/2020

Hoe zal de tuinbouwsector zich de komende jaren ontwikkelen en hoe ziet de kas van de toekomst er uit? Is het mogelijk om op basis van sensoren en data de teelt te automatiseren? In project GROW! werken kennisinstituten, hogescholen en universiteiten samen met partners uit de glastuinbouwsector om plantenkassen hightech uit te rusten en optimaliseren. Tijdens dit MidTerm event geven […]

LICT – LFORCE WORKSHOP

 

Studiedag georganiseerd door KU Leuven LICT and LFoRCe Research Centers

In hoeverre kan technologie, en met name ICT-tools, ons helpen bij het bereiken van gezonde en kwaliteitsvolle voeding?  Dit is precies waar we ons in deze workshop op zullen concentreren. We zullen licht werpen op enkele van de onderzoeks- en innovatieactiviteiten van de KU Leuven met een […]

Kanzi bereikt temperatuursom!

 

Dankzij de warme dagen van de afgelopen maand is de benodigde temperatuursom van 950 groeigraaddagen bereikt.  Dit betekent dat het risico voor lagetemperatuurbederf in bewaring beperkt is.  We kunnen het ras dus bij iets lagere temperatuur bewaren, nl.  bij 2.5 bij 3°C.  Dat zal de kwaliteit na bewaring ten goede komen!